Efter vi forlod Algarve, gik turen til Coimbra i Nordportugal. Vi ville gerne besøge det gamle tempelridder slot, som ligger her.

Efter at området i 1147 blev erobret tilbage fra maurere af den første portugisiske konge D. Afonso Henriques, blev landområdet givet som len til Tempelridderordenen. Ridderen Gualdim Pais var ordenens stormester og kongens ven. Han påbegyndte i 1160 opførelsen af en borg og et kloster, som senere skulle blive hovedsædet for tempelridderne i Portugal.

I 1190 blev Tomat belejret af kong Almóada Yakub fra Marokko, men Gualdim Pais var i stand til at modstå belejringen og drive maurerne på flugt.

I år 1312 opløste pave Clemens V tempelriddernes orden. Begivenheden er omgærdet af mystik, men nogle historikere mener at mange af de europæiske kongehuse efterhånden blev bange for at tempelriddernes magt blev for stor, og derfor rettede man alvorlige anklager om bl.a. gudsbespottelse mod ordenen. Paven, som ikke syntes om at være på den forkerte side af en strid mellem konger og tempelherrer, valgte at støtte kongehusene.

I Portugal overbeviste kong D. Dines Vatikanet om at stifte en ny religiøs orden i Portugal, kaldet Kristus Ordenen, da kongen ikke ville give afkald på tempelriddernes enorme formue. Som følge deraf blev alle Tempelhridderordenens medlemmer og ejendomme i Portugal flyttet til den ny orden, og hovedsædet for ordenen flyttedes i 1319 til Castro Marim på Algarvekysten i nærheden af Faro. Kristus Ordenen kom dog tilbage til Tomar i år 1356.

Henrik Søfareren blev i 1418 udnævnt til stormester af Kristus Ordenen og var den første efter Gualdim Pais, som renoverede hele bygningskomplekset i Tomar. Kristus Ordenen var med til at sponserere Henrik Søfareren’s opdagelses rejser.

Så nærmer vi os. Borgen ligger på en høj i udkanten af Tomar.

Vi kører forbi viadukten, som ledte vand ind til borgen.

Udsigten fra parkeringspladsen ud over den nyere del af Tomar.

Her er indgangen til hele komplekset, som består af både en yder- og indermur.

Vi er der næsten, skal bare lige igennem porten der sidder i indermuren.

Så er vi kommet inden for indermuren. Her ses det inderste af borgen og rondellen, som indeholder tempelriddernes kirke.

Helt utroligt med alle de smukke detaljer.

Smuk gårdhave med kakler på væggene.

Et kig hen mod rondellen.

De har altså bare kunnet noget med de kakler.

Selv loftet er dekoreret.

Så er vi kommet indenfor i rondellen.

På hver eneste søjle hele vejen rundt er der en helgen skulptur.

Det er ret imponerende at gå rundt herinde. På det nederste billede til højre, kan I se et billede af en tempelridder.

Man kan simpelthen ikke stoppe med at tage billeder.

Det er imponerende som de har kunnet bygge dengang.

Spisesalen og hvis bare vægge kunne tale.

En del af køkkenet. Tempelridderne havde også deres eget bageri, hvor de hver dag bagte brød og uddelte til de fattige.